The Garden Project

The Garden Project

aka ”En osta ruohonleikkuria”

Pihan muutos 2011-2019
Suunnittelussa annetaan luonnolle vain suuntaviivat – se hoitaa itse loput (kuvat vuosilta 2011-2019).

Pihasuunnittelu on yksi ilmentymä halustani suunnitella kokonaisuuksia ja nähdä ne myös valmiina. Heti alkuun todettakoon, että en ole saanut koulutusta alalle, mutta paljon on eri tietolähteitä tullut kahlattua vuosien mittaan läpi. Kasvien latinankielisiä nimiä en kuitenkaan ole ulkoa opetellut, vaikka niitä on muutamia kertoja tarvinnutkin.

Terassi ja pöytä
Kun haluaa tehdä itse, mutta ei halua tavallista, saa sellaista kuin tulee.

Rajallinen budjetti on pakottanut miettimään erilaisia ratkaisuja – esimerkiksi ”riittävän iso” terassin pöytä ostettuna olisi maksanut hunajata. Mutta soveltaen sen sai tehtyä todella pienellä kustannuksella. Muutenkin pihan rakentamisessa on tullut käytettyä kierrätystä. Takan muurauksesta yli jääneet tiilet ja ylimääräiset lecaharkot toimivat hyvin kasvialtaiden rajauksessa. Metalliset ”jätkänkynttilät”, vanhat kaivonrenkaat tai vanha traktorinrengas puolestaan kukkapenkkeinä. Jätekatoksen ja ulkovaraston rakentamiseen on käytetty talon rakentamisesta jäänyttä materiaalia.

Piha ennen ja jälkeen
Ajan kanssa ympäristö muuttuu.

Toinen tapa vaikuttaa kustannuksiin on materiaalien miettiminen. Itse opettelin mukulakivetyksen tekemisen ja kiviportaiden rakentamisen. Raaka-aineet erittäin edulliset, mutta työtä vaatii jonkin verran. Takapihan polkujen rakentamiseen meni osia kolmesta kesälomasta.

Mukulakivetys
Jokaisen kiven olen asetellut paikoilleen omin pikku kätösin.

Meillä pihassa on pyritty monimuotoisuuteen. Jonkin verran vaikutteita on haettu japanilaisista puutarhoista, esimerkiki Niwaki-kokeilu vuorimännyllä. Ensisijaisesti on kuitenkin pyritty pitämään yllä ympäröivän metsän tuntua – jo rakennusaikana osa pihasta saatiin suojattua niin, että alkuperäistä kunttaa ja puustoa on jäljellä. Ja tottakai pieni hyötypuutarha löytyy – tosin omalla tavalla toteutettuna sekin.

Pihakuva
Takapiha on aidattu koiran takia – ilman sitä pihan muuttuminen metsäksi olisi liukuva.
Hyötypuutarhasta on tehty helppohoitoinen (lue: riittävän pieni).
Perhonen kukassa
Monimuotoisuus näkyy myös eläimistössä. Meidän piha on keidas nurmikkoaavikkojen keskellä.